Hiihtokouluun!

Olisiko vihdoin aika opetella hiihtämään? Ettet jäisi paitsi upeista talviurheilumahdollisuuksista. Monelle lapselle hiihtokeskusten hiihtokoulut ovat varmasti tuttuja, mutta ihan hyvin aikuinenkin voi osallistua ja oppia sivakoimaan kuin ammattilainen. Tai ainakin melkein kuin ammattilainen.

Omin päin opettelemaan
Jos olit niitä epäonnisia, joiden alakoulun lähellä ei ollut hiihtolatuja, et välttämättä päässyt hiihtoa opettelemaan sitä kautta. Onneksi hiihtämään (ja laskettelemaankin) voi opetella muuallakin, kuin koulun liikuntatunnilla.

Yksi tapa on tietenkin nakata sukset ja monot jalkaan ja lähteä ulos ja opetella itse. Tämä saattaa kuitenkin osoittautua työlääksi. Hiihtotekniikoita on parikin ja niistä itselle parhaiten soveltuva kannattaa selvittää jo heti alkuun. Parempi toki olisi, jos saisit vaikka hiihtoa harrastavan kaverin mukaan opettamaan oikeaoppiset tekniikat, jotta vältyttäisiin pahemmilta haavereilta. Kaatuminen on aika lailla välttämätöntä, kun ensi kertaa sukset kiinnittää jalkaansa. Ja varsin helposti ne pääsevät menemään ristiinkin. Mutta pelko pois, hiihtäminen ei ole laji vaikeimmasta päästä – kuka tahansa pystyy tämän lajin ottamaan haltuunsa!

Jos kuitenkin hiihtokouluun
Jos itsenäinen opettelu ei tunnu luontevalta, tai ei lähde millään sujumaan, on hiihtokoulu varma valinta. Hiihtokouluja järjestävät ihan kaikki hiihtokeskukset ympäri maata, ne pienimmätkin. Keskuksissa opettajat ovat ammattilaisia ja osaavat mukauttaa opetustyylinsä oppilaitten tarpeiden mukaan.

Suosittelemmekin hyppäämään hiihtokouluun jo lapsena, sillä suurin osa opettajista tekee tunneista hauskoja erilaisilla leikeillä ja peleillä. Myös lapsenmielisille aikuisillekin niitä järjestetään, mutta ilman pelejä ja leikkejäkin pääsee hiihtoa opettelemaan.

Hiihtokouluilla on myös vakuutukset, jotka korvaavat, mikäli tunnin aikana jotain sattuu. Voit siis ihan huoletta opetella kuningaslajin saloja. Turvallisuus on aina tärkeä tekijä ja hiihtokoulut vastaavat oppilaistaan.

Vinkkejä hiihtokoulun valintaan
Kun tarjonta on näinkin laaja, mitä Suomessa, niin kuinka sitä sitten oikein osaa valita juuri itselleen sopivan hiihtokoulun? Edessä ei ole mikään mahdoton tehtävä. Olet hyvissä käsissä, valitsitpa lähes minkä tahansa maamme pätevistä hiihtokouluista.

Jos kuitenkin tahdot tehdä harkitumman päätöksen, kannattaa seuraavia asioita pohtia ennen hiihtokouluun ilmoittautumista.

1. Keskus vai yksityinen opettaja? – Aloittelijalle suosittelemme keskuksia, sillä heiltä löytyvät kattavat vakuutukset ja mahdollisuudet vuokrata oikeanlaiset välineet. Samoin maasto ja ympäristö on juuri eikä melkein oikeanlainen. Kilpailutasolle pyrittäessä sivustomme tarjoaa lisätietoa valmentajan hankkimisesta.
2. Hinta. – Hinta ei aina kuitenkaan kerro laadusta. Kannattaakin siis pohtia, onko suosituimman hiihtokeskuksen kallis hiihtokoulu parempi, kuin pienemmän ja rauhallisemman, missä oppilaitakin on vähemmän.
3. Arvostelut. – Ethän hanki sikaa säkissä huonekalujakaan ostaessa, joten miksi sitten uutta harrastusta aloitellessa? Internet on nykyään täynnä arvosteluja eripalveluista, myös hiihtokouluista. Selvitä, mitä muut ovat olleet mieltä hiihtokoulusta ja opettajista, näin tiedät, mihin olet ryhtymässä.
4. Henkilökemiat. – Aikuisena hiihtämään opetellessa tämä on varsin tärkeä tekijä. Aina henkilökemiat eivät vain kohtaa, tai opettajan opetustyyli ei istu juuri sinulle. Älä siis pelkää vaihtaa ryhmää, mikäli henkilökemiat hiihdonopettajasi kanssa eivät mene yksi yhteen. Oppiminen on paljon sujuvampaa ja hauskempaa, kun kemiat kohtaavat.

Post Author: admin