Kaikkien aikojen legendaarisimmat mäkihyppääjät

Seefeldin vuoden 2019 MM-kisojen tilanne on valitettavasti se, että ilonaiheita löytääkseen suomalaisen talviurheilun ystävän on luotava katseensa historiaan – tai kokeiltava sellaisia harrasteita kuin live vedonlyönti. Kun ei kerta kotimaan tyttöjen ja poikien mitaleista saa aihetta riemuun, ehkä vedonlyönti voi tarjota voittoja.

Tällä kertaa luomme katseet historian lehdillä mäkihypyn suuntaan – ketkä ovat kaikkien aikojen legendaarisimmat mäkikotkat?

  1. Noriaki Kasai

Japanilainen Noriaki Kasai on tehnyt urheilu-uran, jota voi pitää uskomattomana minkä tahansa lajin mittapuulla. Tätä kevättalvella 2019 kirjoitettaessa 46-vuotias Kasai jatkaa aktiiviuraansa yhä edelleen – eikä mitenkään kehnolla menestyksellä. Sotshin vuoden 2014 olympialaisissa Kasaista tuli olympiahistorian kaikkien aikojen vanhin mitalisti: Venäjältä herra toi suurmäen hopeamitalin lisäksi kotiinsa joukkuekisan pronssia. Arvokisoista hänellä on urallaan yhteensä yksi kulta, neljä hopeaa ja kuusi pronssia.

Uransa Noriaki Kasai aloitti jo kaudella 1988-89 – aikana, jolloin Matti Nykänen oli vielä kovassa iskussa mäkien valtiaana ja Neuvostoliitto Suomen itänaapurina. Lisäksi Kasai tunnetaan erittäin miellyttävänä ja kohteliaana persoonana muiden kilpailijoiden parissa.

  1. Eddie ”The Eagle” Edwards

The Eagle- eli Kotka-lempinimellä tunnettu Eddie Edwards ei missään nimessä ole tällä listalla urheilullisten ominaisuuksiensa tai saavutustensa takia – ei ainakaan, jos perinteiset menestyksen määritelmät mitaleineen ovat voimassa. Sen sijaan legendaarisena tätä Iso-Britannian ensimmäistä olympiahyppääjää voi pitää.

Michael eli Eddie Edwards ei koskaan voittanut mitään kansainvälisellä tasolla, jollei sitten mäkihyppyfanien sydämiä. Rakennustyöläinen innostui lapsena mäkihypystä ja treenasikin sitä jonkin verran muun muassa Suomessa, mutta painavahkon ruumiinrakenteensa ja köykäisen tekniikkansa ansiosta jäi käytännössä aina arvokisoissa viimeiseksi. Koska Briteissä ei kuitenkaan muita hyppääjiä ollut, sai hän maan edustuspaikan. Hauska seuramies oli myös Suomessa hyvin suosittu, ja levyttipä Irwin Goodmanin kanssa humoristisen Mun nimeni on Eetu -kappaleen.

  1. Jens Weissflog

Jens Weissflogin nimi on piirtynyt varmasti jokaisen mäkihyppyä 80- ja 90-luvuilla seuranneen tärykalvoille. Uransa alkuaikoina Weissflog edusti DDR:ää eli Itä-Saksaa, mutta jatkoi hyppyuraansa vielä vuoteen 1996 asti eli kauan Saksojen yhdistymisen jälkeen. Arvokisoista hänellä on yhteensä 15 mitalia – joista viisi kultaista.

Weissflog hyppäsi mäkihyppymaailman tietoisuuteen kaudella 1983-84, jolloin hän vasta 19 vuoden iässä voitti Keski-Euroopan legendaarisen mäkiviikon, koko maailmancup sekä kultaa ja hopeaa Sarajevon olympialaissa. Suomalaiset muistavat Weissflogin erityisesti Matti Nykäsen kovana kilpakumppanina. Toisin kuin Nykänen, onnistui saksalainen kuitenkin vielä sopeutumaan V-tyylin läpimurtoon ja menestymään myös pitkälle 90-luvun puolelle. Weissflog nappasi kultaa vielä Lillehammerin vuoden 1994 olympialaisten suurmäestä.

  1. Gregor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer on tähän asti menestynein mäkihyppääjä absoluuttisten lukujen valossa – joskin vertailuissa on aina hyvä muistaa, että 90- ja etenkin 80-lukuihin verrattuna vuonna 1990 syntyneen Schlierenzauerin aikana myös kilpailujen määrä on kasvanut. Se ei kuitenkaan himmennä sitä tosiasiaa, että itävaltalainen on voittanut yli 50 maailmancupin osakilpailua ja 21 arvokisamitalia (joista 11 kultaisia). Siis tähän asti. Itävaltalaisen ura nimittäin jatkuu yhä, joten tarina ei ole valmis.

  1. Matti Nykänen

Suomalaiset tietävät kaiken Matti Nykäsestä. Hyppyurallaan mies oli legenda – ja omalla tavallaan myös urheilu-uransa jälkeen. Helmikuussa 2019 menehtynyt Nykänen jätti kollektiivisen jäljen koko kansakunnan sieluun, eivätkä hänen hyppyuran jälkeiset kompurointinsa himmennä vie pois mitään hänen meriiteiltään mäessä.

Matti Ensio Nykänen: neljä olympiakultaa, viisi MM-kultaa – ja läjäpäin mitaleja vielä päälle. Lepää rauhassa, kaikkien aikojen mäkihyppääjä.

Post Author: admin