Maailman kaikkien aikojen parhaat hiihtäjät

Pyeongchangin talviolympialaiset ovat nyt takana, ja myös hiihtoladuilla nähtiin upeita suorituksia. Muuttivatko vuoden 2018 olympialaiset kuitenkaan käsityksiämme siitä, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat hiihtäjät? Mahtuuko kymmenen kärkeen muita kuin norjalaisia? Se selviää tästä artikkelista.

Ennen hiihdon maailmaan siirtymistä kannattaa tsekata Casinohuone kampanjakoodi 2018 – sen avulla voit voittaa rahapeleistä vailla riskiä. Ehkä saat sellaisen jättipotin, että ensi talvena voit itsekin hankkia unelmiesi suksipaketin.

  1. Thomas Wassberg

Suomalaisten mieleen Thomas Wassberg on jäänyt ennen kaikkea Juha Miedon kilpakumppanina, mutta sadasosan nopeampi ruotsalainen saavutti urallaan paljon: olympiakultia Wassbergillä on neljä kappaletta (kaksi henkilökohtaista) vuosilta 1980-88. Myös MM-kisoista Wassberg vei kaksi henkilökohtaista kultamitalia.

  1. Veikko Hakulinen

Hakulinen hiihti aikana, jolloin miehet olivat rautaa ja sukset puuta. Monipuolinen urheilijasankari otti ensimmäisen olympiakultansa Helsingin olympiavuonna 1952 Oslosta 50 kilometriltä. 14 maastohiihdon arvokisamitalin ohella Hakulinen otti myös ampumahiihdon hopeisen joukkuemitalin vuonna 1963 Seefledissä.

  1. Gunde Svan

Ruotsalaisessa maastohiihdossa on ollut vuosikymmenten varrella isoja nimiä, ja Gunde Svan kuuluu ehdottomasti niihin. 80-luvulla latuja dominoinut Svan vei nimiinsä neljä olympiakultaa ja periruotsalaiseen tapaan kesti yleensä kilpailuun lähdettäessä itseensä asetetut ennakkosuosikin paineet maaliin asti.

  1. Stefania Belmondo

Italian pohjoisosista on lähtenyt maailman kilpaladuille lukuisia menestyneitä hiihtäjiä, mutta yksi on ylitse muiden. Stefania Belmondon palkintokaappiin on sullottu huiman kymmenen olympialaisen mitalin lisäksi myös 13 MM-mitalia. Upeaa uraansa Belmdondo ei valitettavasti päässyt kruunaamaan Torinon vuoden 2006 olympialaisissa ladulla: sen sijaan Stefania sytytti kisojen olympiatulen.

  1. Raisa Smetanina

Raisa Smetanina edustaa listallamme neuvostohiihdon kunniakkaita perinteitä. Smetanian 22 arvokisamitalia kattava ura hakee skaalaltaan vertaistaan: ensimmäinen aikuisten arvokisakulta tuli jo vuoden 1974 Falunin kisoista, mutta vielä 1992 Albertvillessä nainen oli voittamassa viestikultaa.

  1. Petter Northug

2000-luvun norjalaisen dominanssin todellinen ruumiillistuma. Northugin dominanssi varsinkin MM-laduilla kesti kymmenisen vuotta, jonka aikana hän keräsi uskomattomat 13 MM-kultaa. Erityisen tunnetuksi norjalainen tuli loppukiristään, jollaista tuskin tullaan hetkeen näkemään koko lajin parissa – jos enää ikinä.

  1. Ljubov Jegorova

Uuden Venäjän alkuaikojen ensimmäinen todellinen hiihdon supertähti. Jegorovan 90-luvulla nähty dominanssi naisten puolella hakee vertaistaan. Peräti kuusi olympiakultaa voittanut Jegorova oli niin vuoden 1992 kuin 1994 olympialaisten menestynein urheilija. Sijoitus listalla voisi olla vieläkin korkeampi, jollei olisi 1997 kärynnyt kielletyn piristeen käytöstä.

  1. Charlotte Kalla

Kallan asettaminen listalla näinkin korkealle on monen mielestä outoa, mutta sitä ei käy kiistämän: pohjoisesta Ruotsista ponnistava Kalla on poikkeuksellinen urheilija, jonka huippu-uralla ei ole isompia notkahduksia sattunut. Äärimmäisen monipuolinen hiihtäjä, jolla jo ennen uransa loppumista on 9 olympiamitalia ja 12 MM-mitalia.

  1. Marit Bjørgen

Kaikkien aikojen naishiihtäjä Marit Bjørgen on aivan omaa kastiaan. Kahdeksan olympiakultaa uskomattomat 18 MM-kultaa puhuvat puolestaan. Vanheneeko tämä nainen koskaan? Siltä ei kilpasuoritusten perusteella vaikuta.

  1. Bjørn Dæhlie

On makuasia, kumman kärkikaksikon norjalaisista asettaa ensimmäiselle sijalle. Bjørn Dæhlie on tällä kertaa valinta: hän käytännössä dominoi miesten hiihtoa yli kymmenen vuoden ajan, ja vain aika ajoin suomalaiset kilpakumppanit kykenivät pistämään kapuloita rattaisiin. 17 MM-mitalia ja 12 olympiamitalia saavat taas hoitaa tarkemmat argumentoinnit.

Post Author: admin