Milloin lapsesi tulisi aloittaa lasketteleminen?

Arviolta 1,2–1,3 miljoonaa ihmistä harrastaa laskettelua Suomessa vuosittain. Vaikka tuohon lukuun lasketaan kaikki harrastajat vauvasta vaariin ja ammattilaisesta aloittelijaan, on harrastajamäärä erittäin suuri. Tilastojen valossa laskettelu on yksi maamme suosituimmista liikuntamuodoista talvisin, ja mikäli ei halua uskoa tilastoja, asian voi mennä omakohtaisesti toteamaan viikonloppuisin mihin tahansa suureen suomalaiseen laskettelukeskukseen sydäntalvena. 

Syitä laskettelun suosioon on monia, mutta ehkä isoin niistä on, että rinteeseen on erittäin helppo astella täysin laskettelu-ummikkonakin ja kun oma taitotaso hiljalleen karttuu, voi lähtökorkeuttaan ja rinteen haastavuutta muokata sen mukaan. Kukaan ei ole Lindsey Vonn ensimmäisellä laskukerrallaan, vaan vauhtiin ja tasapainon hakemiseen kestää hetki tottua. Lasketella voi juuri niin kovaa tai hiljaa kuin itse haluaa, ja kaverin kanssa rinnettä alas viilettäminen on tuplasti hauskempaa!

Lasketteleminen sopii lähes kaikenikäisille

Laskettelun voi käytännössä aloittaa millä tahansa iällä, mikä tekee siitä todellisen koko perheen harrastuksen. Varsinaista alaikärajaa laskettelurinteisiin ei ole, mutta rinteeseen ei ole asiaa, ellei lapsen kehonhallinta ja motoriikka ole kehittynyt tarpeeksi, jotta laskeminen olisi hallittua – tosin ani harva vanhempikaan edes antaisi vaippaikäisen taaperonsa nousta laskettelusuksien päälle.

Käytännössä nuorimmat laskijat helpoimmilla ja turvallisimmilla rinneosuuksilla ovat 5–7-vuotiaita. Esikoulu- ja alakouluikä onkin otollisinta aikaa aloittaa lasketteluharrastus, sillä useiden pedagogisten tutkimusten mukaan lapsen oppimiskyky on herkimmillään juuri kouluiän kynnyksellä aina kolmanteen, neljänteen luokkaan saakka. Mikään ei kuitenkaan estä aloittamasta harrastusta vaikka 57-vuotiaanakaan, sillä laskettelun perustekniikat on helppo oppia kypsemmälläkin iällä. 

Miksi lasketteleminen on hyödyksi lapselle?

Kaikki fyysinen toiminta on lapselle pääsääntöisesti hyväksi, ja tämä pätee myös lasketteluun, kunhan muistaa varustaa lapsensa asianmukaisilla suojavarusteilla. Rinteessä saattaa helposti hurahtaa puolikin päivää ja muutama sata kaloria – koitappa saada lapsesi hikoilemaan lenkkipolulla samalla motivaatiolla, se ei käykään niin helposti! Hapenottokyvyn parantamisen lisäksi lasketteleminen vahvistaa keskivartalon tärkeitä tukilihaksia sekä jalkalihaksia, mitkä taas näkyvät arjessa muun muassa parempana ryhtinä.

Laskettelurinteessä sattuu ja tapahtuu harva se päivä, eikä yksikään laskija selviä harrastuksen parissa mustelmitta. Suuret, hengenvaaralliset tapaturmat eivät onneksi ole kovinkaan yleisiä Suomessa, mutta ennemmin tai myöhemmin lasketteluharrastuksen aikana takuuvarmasti pyllähtää ainakin kertaalleen sen verran komeasti, että se näkyy iholla vielä viikon päästäkin. Laskettelussa on hyvä kokeilla omia rajojaan suht turvallisessa ympäristössä ja tutustua omakohtaisesti luonnonvoimien mahtiin hauskanpidon merkeissä. Laskettelu on lisäksi usein sosiaalinen tapahtuma, jonka kautta saattaa saada elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Mitä lasketteluharrastuksen aloittaminen vaatii?

Laskettelemisen isoimpia miinuspuolia on harrastuksen korkeahkot kustannukset. Kaikkia laskuvälineitä ja -varusteita ei missään nimessä kannata ostaa omakseen ensimmäistä laskettelukertaa varten, vaan suksien, monojen ja kypärien vuokraaminen on hyvä ja kukkarolle järkevä tapa päästä laskettelussa hyvin alkuun. Laskettelukeskusten välinevuokraamojen henkilökunta osaa kyllä auttaa oikeanlaisten varusteiden vuokraamisessa, jolloin varmasti tulee hankittua juuri omaan taitotasoon sopivat varusteet – aloittelijan ja ammattilaisen suksiprofiilit kun eroavat kovasti toisistaan.

Rinnepassit, hotellit, ruokailut ja muut pakolliset sivukulut nostavat lasketteluharrastuksen kokonaishintaa, mutta kun laskettelukärpänen pääsee kerran puraisemaan kunnolla, ei rinnelomabudjetin suunnitteleminen enää kauaa hirvitäkkään, kun tietää pääsevänsä pian laskemaan puhtaalle puuterilumelle auringonpaisteessa!

Post Author: admin