Oikeanlainen hiihtoasu harrastelijasta ammattilaiseen

Hiihto on yksi parhaimmista talviurheilumuodoista varsinkin täällä Suomessa, sillä talvemme tunnetusti kestää varsin pitkään. Mikäli lumet kuitenkin ehtivät sulaa ennen aikojaan, pääsee myös sisätiloissa hiihtämään.

Hiihtoharrastusta varten on kuitenkin hyvä keskittyä hieman myös välineurheiluun – oikeanlaiset sukset, monot ja sauvat ovat tietenkin ykkösjuttuja, mutta vaatetukseenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Mikäli tahdot panostaa hiihtoasuun kunnolla, kannattaa ottaa rintamasuunta kohti hyvää urheiluliikettä.

Tuulipuvut ja toppavaatteet vs. hiihtopuku

Hiihtoharrastus ei aina kuitenkaan vaadi kallista hiihtoasua – kyllä ihan tuuli- ja toppapuvuilla pärjää. Hiihtomukavuutta kuitenkin oikeanlainen asu lisää huomattavasti, sillä hiihto ei ole lajina samanlainen, kuin moni muu.

Hiihtäessä pitää suojautua kylmältä, mutta huolehtia myös riittävästä ilmanvaihdosta, jotta vilustumiselta vältytään. Hyvä nyrkkisääntö riittävään pukeutumiseen hiihtäessä onkin se, että ladulle lähdettäessä on hieman kylmä. Tämä takaa sen, ettei urheilusuorituksen aikana tule liian kuuma ja hiki ala valua. Sivakoidessa kyllä lämpenee ja vilukin väistyy pian.

Kevyillä pakkasilla hiihtoasun alle riittääkin helposti yksi urheilukerrasto – painosanalla urheilu. Lämpökerrastoa kannattaa välttää, sillä niitä ei ole suunniteltu samalla tavalla hengittäviksi. Kovemmilla pakkasilla voi kerrastoja pukea päällekäin parikin.

Tuulenpitävyys, hengittävyys, liikkuvuus

Hiihtoasua valitessa tulee kiinnittää erityistä huomiota kolmeen seikkaan; materiaalin tuulenpitävyyteen ja hengittävyyteen, sekä liikkuvuuteen. Kunnollisessa hiihtoasussa on etupuolella tuulenpitävä paneeli, joka suojelee viimalta, kun taas selkäpuoli on hyvin hengittävää kangasta, joka haihduttaa ylimääräisen kosteuden hikoillessa. Selkäpuolen tulee olla myös etupuolta hieman tilavampi, jotta hiihtoliikkeiden suorittaminen sujuu vaivatta.

Oikeanlaisessa hiihtoasussa on myös normaalia takkia pidemmät hihat ja resorit hihansuissa, jolloin kättä ojentaessa hihan pituus riittää, eikä se pääse nousemaan taaten näin lämpimät kädet.

Pukuja löytyy nykypäivänä kaiken kokoisille ja mallisille – pitää vain rohkeasti uskaltaa kysyä myyjältä apua, mikäli silmiin ei osu omalle vartalotyypille sopivaa.

Hinta kertoo laadusta

Hiihtoasun laadusta kertoo pitkälti sen hinta. Mitä kalliimpi kokonaisuus, sen monimuotoisemmat ovat hiihtomukavuutta lisäävät tekijät. Harrastus- ja kuntohiihtäjille löytyy hyvä asu helposti jo satasella. Edullisemman hintaluokan puvut ovat materiaaliltaan ja malliltaan leveämpiä ja paksumpia. Kalliimmasta hintaluokasta löytyvät taasen kapean malliset kilpa-asuksikin kelpaavat puvut.

Asusteet

Laduilla ei kuitenkaan pärjää ilman oikeanlaisia asusteita, vaikka puku olisikin viimeisenpäälle ja kelpaisi esimerkiksi Aino-Kaisa Saariselle. Ilman sopivia hanskoja ja pipoa alkaa äkkiä paleltaa. Tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että ihmisillä eniten kehonlämpöä pakenee juurikin päälaelta. Ladulle onkin hyvä napata ohuehko pipo päähän, joka päästää sopivasti lämpöä läpi, mutta pitää korvat lämpöisinä.

Sauvojen kanssa lapaset eivät välttämättä ole se kätevin ratkaisu, ja nahkahansikkaat ovatkin tyylikäsvaihtoehto pitämään sormet toimintakuntoisina.

Tärkeintä hiihtoasua valitessa on kuitenkin mukavuus, joten valinta tulee tehdä käyttötarkoituksen mukaan. Sunnuntaihiihtäjän ei siis välttämättä tarvitse, tai edes kannata, sijoittaa kalliiseen kilpakäyttöön kelpaavaan pukuun. Kunnon hiihtoasu on silti suositeltava vaihtoehto kaikille, sillä se kelpaa myös juoksuasuksi erinomaisesti – paljon paremmin, kuin juoksuasu hiihtoon.

Post Author: admin