Suomen parhaat hiihtomaastot

Suomi saattaa olla ehkä aavistuksen enemmän jääkiekkokansaa, mutta ainakin meillä on  mitä upeimmat hiihtomaastot, koko maassa. Niin etelästä kuin pohjoisestakin löytää hyvässä kunnossa pidettyjä latuja, aina pääkaupungista aivan pohjoisimpaan kärkeen.

Toki on aivan eri asia, millainen miljöö hiihtäjää ympäröi. Etelä-Suomi on varsin kaupunkipainotteista, mutta hurmaavia latualueita löytyy esimerkiksi Tuusulan Järven jäiltä, kun pakkaset ovat olleet riittävän kovia jäädyttämään veden pinnan kantavaksi. Lappiin suunnatessa maisematkin muuttuvat.

Pohjoisen hiihtokeskukset

Murtomaahiihtoa varten ei erityisiä keskuksia tarvita. Lapista löytyy upeita koskemattomia tunturimaastoja, kuin myös valmiiksi lanattuja latuja. Kokeneemmankin hiihtäjän kannattaa ehdottomasti pysyä merkityillä reiteillä eksymisen välttämiseksi. Aikalailla kaikki hiihtokeskukset tarjoavatkin laskettelun lisäksi kattavat latupalvelut. Keskitytään tässä postauksessa kuitenkin lasketteluun.

Ruka
Vaikka Ruka ei olekaan maamme suurimpia hiihtokeskuksia, on se yksi vilkkaimmista. Laskukausi kestää useimmiten lokakuusta aina toukokuulle asti, taaten näin ollen jopa 250 laskupäivää. Lisäksi Ruka toimii Suomen alppi- ja freestyle joukkueiden virallisena harjoittelukeskuksena.

Viihtyisyyttä Rukalla riittää – paikka kun on rakennettu alppikylähenkeen. Rukalta löytyvät siis kaikki palvelut aina ravintoloista ostosmahdollisuuksiin ja hotelleihin. Jos siis kaipaat alppikylien idylliin, mutta aika ei riitä maasta poistumiseen, on Ruka yksi parhaista vaihtoehdoista.

Rinteet: 34
Korkeusero: 201 metriä
Rinnekilometrejä: 30
Pisin rinne: 1300 metriä

Tahko

Tahko houkuttelee kävijöitä keskeisellä sijainnillaan. Helsingistä matkaa kertyy 450km, kun taas esimerkiksi Kuopiosta 59km ja Jyväskylästä 200km. Erilaisia rinteitä löytyy kaikentasoisille laskijoille.

Tunnettu Tahko on kuitenkin vilkkaasta after skistään, varsinkin hiihto- ja pääsiäislomien aikaan, jolloin keskuksen suosituimmat menomestat täyttyvät. Tämä hiihtokeskus ei siis välttämättä ole se kaikista rauhallisin.

Tahkolla voi kuitenkin lomailla ympäri vuoden, kylpylä, golfkenttä, ratsastus ja maastopyöräily ovatkin keskuksen valtteja lumettomalla kaudella.

Rinteet: 23
Korkeusero: 200 metriä
Pisin rinne: 1200 metriä

Ylläs

Ylläs on Suomen suurin keskus rinteiden määrässä, korkeuserossa ja rinnekilometreissä mitattuna. Rinteistä suurinpiirtein puolet on valaistuja ja lumetettuja.

Tunturi kohoaa 720 metriin ja rinteitä metsärajan alapuolella onkin harvakseltaan. Alueelle varsin tyypillistä onkin suuret sääolosuhteiden vaihtelut ja kova tuuli. Ylläksellä pääsee kokemaan aidon tunturitunnelman ja luonnonkauniit maisemat lumoavat kyynisimmänkin ihmisen.

Ylläs on myös yksi parhaimmista latuhiihtokeskuksista, latuverkosto on laaja ja maastohiihtokohteena Ylläs on omaa luokkaansa, ehdottomasti Suomen parhaita.

After ski on Ylläksellä melko rauhallista ja keskus onkin omiaan silloin, kun ulkoillu ja itse laskeminen on pääasia.

Rinteet: 63
Korkeusero: 463 metriä
Rinnekilometrejä: 53
Pisin rinne: 3000 metriä

Levi

Kansainvälisestikin tunnettu Levi on Suomen suurin keskus lipunmyynnillä mitattaessa. Leville mainetta on niittänyt joka vuosi järjestettävä maailman cupin osakilpailu, mutta erilaisia tapahtumia keskusessa järjestetään useampia pitkin kautta. Myös after ski on Levillä vilkasta ja sesonkiaikaan vilinää ja vilskettä riittää.

After skistä huolimatta Levi on panostanut erityisesti lapsiin ja Levin hiihtokoulu onkin suosittu.

Rinteet: 43
Korkeusero: 325 metriä
Rinnekilometrejä: 44
Pisin rinne: 2500 metriä

Etelä-Suomi
Keskuksia löytyy myös Eteläsuomalaisille. Hyvänä esimerkkinä on Himos, joka on suuruusluokaltaan Tahkoa vastaava, mikäli markkinaosuudesta puhutaan. Päiväretki Himokselle Etelä-Suomesta on helppo ja tästä syystä palvelutarjonta on hieman heikompi kuin suurimmissa keskuksissa. Himos on kuitenkin nopeiten kehittyvä hiihtokeskus maassamme.

Rinteet: 21
Korkeusero: 151 metriä
Pisin rinne: 950 metriä

Post Author: admin